cd

Bestellen

U kunt de cd bestellen door € 18,12 over te maken naar rekeningnummer NL52 INGB 0008 6325 69 t.n.v. J Heijne. Dit bedrag is inclusief verzendkosten voor adressen binnen Nederland.

Alle opbrengsten van de cd doneer ik aan stichting "Een gift voor Gist" (http://www.eengiftvoorgist.nl/). Hieronder kunt u meer informatie lezen over de cd, mijn visie en mijn motivatie.

los sentimientos del flamenco

Flamenco is ontstaan uit de behoefte van de Spaanse zigeuners om hun diepste gevoelens te uiten. Erover praten gaf niet de voldoening die zij zochten. Stijlen werden gecreëerd om verschillende emoties een plek te geven, bijvoorbeeld de Soleares voor de eenzaamheid en de Alegrías voor de vrolijkheid. Echte armoede kent de flamenco niet meer, waardoor de essentie van de flamenco nogal eens wil vervagen. Het gevoel wordt vervangen door virtuositeit. Virtuositeit zie ik echter meer als een hulpmiddel voor het uiten van gevoelens. Gelukkig zijn er gitaristen waarbij het gevoel wél centraal staat. Bijzonder vind ik ook dat deze gitaristen ieder hun eigen manier hebben om zich te uiten in een bepaalde stijl. Deze persoonlijkheden zijn voor mij ‘Los Sentimientos del Flamenco’. Het is namelijk niet de stijl die iemand ontroert, maar wat de artiest ermee doet. De essenties van deze ‘Sentimientos’ heb ik geprobeerd mij eigen te maken en te weerspiegelen in de nummers op dit album. Daarnaast heb ik mijn gevoel in deze stukken verwerkt door de muziek op eigen wijze te vertolken en zelf geschreven werk toe te voegen.

een gift voor gist

In Maart 2012 werd er bij mijn broer een tumor in zijn maag ontdekt, een Gastro Intestinale Stroma Tumor. De behandeling bestond uit het wegnemen van de tumor en de helft van zijn maag. De GIST is een zeldzame kankersoort die niet effectief behandeld kan worden met chemotherapie en bestraling. Er bestaan remmende medicijnen, maar deze werken tijdelijk of helemaal niet. Hoop voor mijn broer en andere patiënten die lijden aan GIST is er gelukkig wel: de stichting "Een Gift voor GIST" zamelt geld in voor een gericht onderzoek van prof. dr. A.J. Gelderblom van het LUMC. Alle opbrengsten van de cd-verkoop doneer ik aan "Een Gift voor GIST". Op deze manier hoop ik een belangrijke bijdrage te leveren aan het onderzoek. Voor meer informatie over de stichting, het onderzoek en de GIST, zie: http://www.eengiftvoorgist.nl/.

biografie

Al op vrij jonge leeftijd kwam ik in aanraking met de schoonheid van muziek in de muziekwinkel van mijn ouders (Dirk Heijne Muziek). De flamenco ontdekte ik toen ik gitaarles ging volgen bij Marc van den Berg, een goede kennis via de winkel. Sindsdien is deze muziek voor mij de puurste vorm van emotie geworden. Gitaarspelen werd mijn passie. Tegen het einde van mijn Atheneum was er geen twijfel, de flamenco zou mijn toekomst worden. Naast de conservatoriumopleiding, die ik hierna bij Eric Vaarzon Morel zou gaan volgen, heb ik twee maal de cursus “Naturaleza y Forma de la Guitarra Flamenca” gevolgd in Córdoba (Spanje). Ingedeeld op het één na hoogste niveau, kreeg ik 4 uur per dag les van niemand minder dan Manolo Sanlúcar, Manolo Franco, José Antonio Rodriguez en Paco Serrano. Voor meer informatie, bezoek mijn website: http://www.jeffheijne.nl/.

Informatie over de cd tracks

el mar en silencio

vicente amigo, eric vaarzon morel, paco serrano, manolo franco

Dit nummer is geschreven in de stijl van de Soleares en betekent ‘de zee in stilte’. Soleares staat voor Soledad, wat ‘eenzaamheid’ betekent. El Mar en Silencio gaat over de eenzaamheid in de liefde.

BULERÍAS

paco serrano, tomatito, paco de lucía, jeff heijne

Geschreven in de stijl van de Bulerías en een weerspiegeling van de uitzonderlijke grooves van grootmeesters Paco Serrano, Tomatito en Paco de Lucia. Het nummer eindigt met een vrolijke zelfgecomponeerde ‘falseta’.

LA MAS GUAPA DEL MUNDO ENTERO

eric vaarzon morel

La Mas Guapa del Mundo Entero staat voor ‘de mooiste vrouw van de hele wereld’. Hierin komt de samensmelting tussen flamenco en klassieke muziek mooi tot uiting.

TARANTAS Y JESSERIC

paco de lucía, eric vaarzon morel, josé antonio rodriguez, jeff heijne

Het rustige, maar vooral mystieke eerste deel staat geschreven in de stijl van de Tarantas. Het tweede deel is een compositie van Eric Vaarzon Morel genaamd Jesseric. In het origineel speelt Eric samen met befaamd jazzgitarist Jesse van Ruller. In deze opname heb ik een zelf gecomponeerde tweede gitaarpartij toegevoegd.

ALEGRÍAS

eric vaarzon morel, jeff heijne, paco serrano, vicente amigo, manolo franco

Alegrías staat voor vrolijkheid. Tijdens mijn verblijven in Córdoba kwam ik veel in aanraking met de muziek van bovengenoemde gitaristen. In deze Alegrías is de invloed van de grootmeesters op mijn muzikale ontwikkeling te horen.

ETERNAL

eric vaarzon morel

Eternal betekent ‘oneindig’, een melodie die eindeloos door zou kunnen gaan. Een prachtige compositie van mijn grootste maestro Eric Vaarzon Morel.