archief

06 Apr 2014

Krommenieër met spaans gevoel

Jeff in de muziekwinkel van zijn ouders aan de Heiligeweg in Krommenie. Er hangen honderden gitaren aan de wand..

Hoe komt een gewone knul uit Krommenie erbij om flamenco te gaan spelen? Jeff Heijne (22) groeide op met muziek. Zijn opa, Ted Heijne, had een muziekwinkel in Krommenie, die later werd overgenomen door zoon Dirk, Jeff’s vader. Jeff leerde gitaar spelen van zijn grootvader, maar de flamenco was iets waar nauwelijks interesse voor was in de familie.

“Tot mijn zestiende speelde ik veel blues en rock.” Aldus Heijne. De muziek van gitaarvirtuozen als Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan was een grote inspiratiebron, voor alle leden uit het gezin Heijne. Voor de een is die muziek trommelvliesbedreigende herrie, voor de ander klinken de gierende gitaren en rauwe stemmen uit de rock en blues-scene daadwerkelijk als muziek in de oren. Jeff kwam pas in aanraking met de flamenco na het overlijden van zijn grootvader. Hij zette zijn gitaarlessen voort bij Marc van den Berg, een bekende van de muziekwinkel. Het was van den Berg die Jeff in contact bracht met de flamenco. Rond zijn zestiende kwam dus het moment waarop Jeff een keuze moest maken. “Wilde ik succesvol worden, dan kon dat maar in één ding. Je kan niet in alles tegelijk succes hebben. Ik koos uiteindelijk voor de flamenco. Daar zag ik meer uitdaging in. Je bent percussionist en gitarist tegelijk en om dat gevoel uit te kunnen dragen…”

Jeff Heijne in concert in Slot Assumburg in Heemskerk

In Nederland kreeg de flamenco vooral bekendheid door Paco Peña, maar er zijn meer grootheden die minder bekend zijn bij het Nederlandse publiek, zoals Paco de Lucía, Manolo Sanlúcar, Vicente Amigo en Tomatito. “De flamenco-scene in Nederland is erg klein. Ik denk dat ik de meeste flamencogitaristen in Nederland wel ken.” Zegt Heijne. Flamenco moet je leren luisteren en heeft vele stijlen en stromingen, zoals Bulerías, Soleares, Alegrías, Verdiales, Siguiriyas, Tangos, Rumba, Colombianas en Farruca. “Die stijlen zijn vaak streekgebonden. In de ene Spaanse streek spelen ze heel vrolijk en in de andere, wat met meer drama.” Ook in de blues heb je diverse stijlen, maar blues is meestal heel zwaarmoedig, een hoop ellende waarover wordt gezongen. In de Flamenco kan iemand heel passievol zingen over een gerecht dat hij ontzettend lekker vindt. De ene stijl is grappig, de ander wat melancholiek en weer een ander heel vrolijk.”

Jeff speelt bestaande en eigen flamenco composities…

Heijne speelt regelmatig samen met o.a. de Pablo Martínez Flamenco-Jazz band. Jazz is echter een hoop improvisatie, net als blues overigens, kun je in de flamenco ook improviseren? “Minder. Het is voornamelijk improviseren in ritme en bij de zang kan je op de gitaar inspelen op het gevoel van de zang. Speel je met een zanger, dan bepaalt hij eigenlijk wat jij speelt.” Volgens Heijne is de flamenco muziek voor een bepaalde sfeer. Je moet er naar luisteren. Het is ook niet zo geschikt als achtergrondmuziek.

Jeff Heijne weet het gevoel van de flamenco prima over te brengen op het publiek

Heijne studeert flamenco aan het Conservatorium van Amsterdam bij Eric Vaarzon Morel, een groot flamencogitarist in binnen- en buitenland. Hij zal de eerste op het Conservatorium van Amsterdam zijn die de gehele opleiding compleet afrondt. Daarnaast volgde hij een indrukwekkende lijst van cursussen, workshops en masterclasses in Spanje. Hij heeft klassiek en elektrisch gitaar als bijvakken. Zelf geeft Heijne ook les. “Ik geef een paar leerlingen flamencolessen, maar ik geef ook les op de elektrische gitaar.” Het gaat Jeff Heijne vooral om het gevoel van de flamenco. Daar heeft hij zijn hart aan verpand, maar soms mag hij ook nog wel eens graag even uit zijn dak gaan door stevig blues of rock op een elektrische gitaar te spelen. Hij hoopt ooit flamenco met pop of klassiek te kunnen combineren en zo zijn eigen stijl te creëren.

Meer info over Jeff Heijne vindt u op www.jeffheijne.nl

© Eric Sellmeijer, www.zaanonline.nl/