archief

26 Aug 2009

'Feestival moet een jaarlijks evenement worden'

ZAANDAM - 'Westerwatering is de op één na jongste wijk van Zaanstad, maar het tegelijkertijd ook een slaapwijk want er gebeurt niets', zegt Jerome den Enting, zelf woonachtig in deze wijk. Daarom wilde de gemeente Zaanstad een gratis evenement organiseren in dit stadsdeel. Den Enting zelf zeer ervaren in het opzetten van evenementen, krijg er lucht van en sleepte de opdracht binnen. Zaterdag 12 september vindt Feestival plaats, achter het NS-station en naast het Regio College.

'In Zaanstad heeft er nog nooit een festival zoals dit plaatsgevonden', vertelt Den Enting. 'Jongeren zijn nog onbevangen, hebben hun ambities en dromen. Feestival biedt de mogelijkheid aan jongeren om hun ding te doen.' Een 'jongeren-muziekultidansportalent-event' noemt Den Enting zijn project. Er zijn zeven podia met Zaans talent, landelijke acts, er kan gesport worden en er zijn workshops.

Den Enting heeft zoals gezegd zijn roots in het organiseren van feesten. Zo'n 25 jaar geleden organiseerde hij al het eerste Zaanse buitenschools feest in club Dam 8. Daarna was hij actief geweest voor diverse uitgaansgelegenheden binnen en buiten de Zaanstreek. Na enkele jaren werken voor een organisatiebureau in zakelijke evenementen komt met het ontstaan van Feestival ook zijn eigen droom uit. De Zaandammer heeft bijna 20 jaar lang judoles aan jongeren gegeven. 'Ik hoop jongeren richting te geven, bij Feestival en bij het judo. Bij judo draait alles om balans en is het eigenlijk niet zo dat het hele leven daarom draait.'

Zaans talent

'Ik wil de verschillen in de jeugdcultuur laten zien, maar vooral ook de overeenkomsten benadrukken', zegt Den Enting. 'Feestival is geslaagd als iedereen vindt dat dit om meer en weer vraagt. Het moet een jaarlijks evenement worden.'

Hoewel Feestival een 'talent-event' voor en door jongeren is, zijn ook 25-plussers van harte welkom, benadrukt Den Enting. Tussen 15.00 en 23.00 uur zijn er op verschillende plekken en podia op het terrein optredens. Lars de Rijck uit Krommenie, finalist bij Holland's got talent, staat op de lange lijst van artiesten, maar ook The Opposites met MC Ruben&Dio, DJ Quintino, Valerius, Jeff Heijne, King Jack en veel onbekend Zaans (muziek)talent.

Ook is er de Dutch School of Magic met Nederlands kampioen Dion van Rijt, Beltbiking, Capoeira en de eerste editie van het Zaans Beachvolleybal voor scholieren vindt plaats. Op de website http://www.feestival.info zijn de actuele ontwikkelingen te volgen.