archief

05 Jun 2008

Gitarist Jeff Heijne en dansgroep Black & White winnen talentenjacht

ZAANDAM - Gitarist Jeff Heijne (16) uit Krommenie en dansgroep Black & White wonnen een trofee op het open podium Zaanstormend Talent, maandagavond in het Zaantheater. Heijne won de prijs van de jury, Black & White de publieksprijs. Op de foto (van Roelof Pothuis) naast dit artikel: Black & White met presentatrice Petra Kagchelland.

Zestien acts werden er beoordeeld. Er was van alles wat. Heijne maakte veel indruk op de jury met zijn volwassen vertolking van 'Viento del Norte' van de Spaanse flamencogitarist Paco Serrano. ,,Moeilijk'', vond de jury unaniem. Heijne speelt zeven jaar gitaar en heeft privéles van de Krommeniese gitarist Marc van den Berg. Heijne zit op het Bertrand Russell College en wil later naar het conservatorium. Hij kreeg een enorme beker.

De jury vond het flitsende optreden van de dansgroep Black & White ook goed, maar hield er rekening mee dat die de publieksprijs zou winnen. Dat gebeurde ook. De dansgroep, slechts een maand bij elkaar in deze samenstelling, bestaat uit zes dansers en twee breakdansers. Zij kennen elkaar van de Zaanse balletschool Arabesque en van Jake's Dance Factory in Amsterdam. De choreografieën zijn van Joey Morsink (17) uit Zaandam en zijn evenoude nicht Chenise Ho-A-Hing uit Koog aan de Zaan. Morsink, leerling van het ROC in Zaandam, danst nu vier jaar en wil van dansen zijn beroep maken.

Een harpiste en een klarinettiste, optredend onder de naam Bernadette en Nienke, oogstten ook veel lof met een bewerking van een selectie uit 'Algues' van Bernard Andrès. De jury was te spreken over de ongebruikelijke combinatie van harp en klarinet en had respect voor de repertoirekeuze. De twee meiden kennen elkaar van de muziekschool van Fluxus. Het optreden van de 13-jarige singer/songwriter Pien vond de jury vertederend. Het meisje liet zich niet van de wijs brengen door de haperende techniek. De jury sprak lovend over het hese stemgeluid van Larissa (17), die de avond had geopend met 'No one' van Alicia Keys.

In de jury zaten: P. Fabergé van De Jeugd van Tegenwoordig, choreograaf en danser (van Brace) Melvin Fraenk, Robin Zijlstra (GTST en Idols) en Leonie Groen van het NHD.